خواص عرق زنیان
بروز شده در درباره خواص مواد غذایی (فقط 6 دقیقه مطالعه)
زنیان از چاشنی های مهم طباخی هندی به شمار میرود. طعم و رایحه خوش غذاهای هندی تا حدودی مدیون وجود این ادویه است. تمام قسمتهای این گیاه از عطری بسیار قوی برخوردارند. خواص زنیان بسیار است. از مهمترین خواص عرق زنیان میتوان به توانایی آن در درمان معده درد اشاره کرد. کلیه بخشهای این گیاه و همچنین، عرق و عصاره روغنی آن برای بهبود بیماریهای مختلف کاربرد دارند. توانایی مقابله با انواع عفونتهای قارچی و باکتریایی، بهبود گوش درد، دندان درد، آنفلوآنزا، مشکلات قلبی، آرتروز و انسداد بینی از دیگر فواید عرق زنیان به شمار میروند. در مواردی، گیاه زنیان برای کاهش میل جنسی هم مورد استفاده قرار میگیرد.
خواص عرق زنیان برای بدن
1. خواص عرق زنیان برای درد معده
ز موثرترین خواص عرق زنیان میتوان به قابلیت بهبود درد معده اشاره کرد. این گیاه دارای ترکیبات الکلی ضعیفی بوده و مصرف آن برای معده مفید تلقی میشود. به منظور برخورداری از مزایای دانه زنیان، کافی است مقدار کمی از آن را در آب گرم ریخته و به این ترکیب، اندکی نمک اضافه کنید تا آثار سوء هاضمه برطرف شود. به علاوه، اضافه کردن پودر این گیاه به غذا یا نوشیدن عرق زنیان هم به شکل چشمگیری مشکلات معده را بهبود میبخشد.
2. خواص عرق زنیان برای سرماخوردگی
اگر به طور مکرر و مزمن دچار سرماخوردگی میشوید، میتوانید به طور منظم از این نوشیدنی استفاده کنید. به علاوه، میتوانید روزانه 2 گرم دانه زنیان را به غذای خود اضافه کنید. این کار را به مدت 15 تا 20 روز ادامه دهید. بوخور زنیان هم برای برطرف کردن سردرد، میگرن، سرفه و آثار عمومی سرماخردگی بسیار مفید است. از طرف دیگر، جویدن دانههای زنیان به همراه آب ولرم هم به شکل قابل توجهی به درمان سرفه کمک میکند. بنابراین، بهبود علائم و نشانههای سرماخوردگی و سرفه را میتوان از مهمترین خواص زنیان و عرق آن برشمرد.
مطلب مرتبط درمان سرماخوردگی با عرق آویشن
3. خواص زنیان برای آسم
استنشاق بوخور یا دود زنیان آثار برونشیت را برطرف کرده و تنفس را ساده تر میکند. فرد مبتلا به آسم میتواند با استفاده از یک قاشق غذاخوری پودر زنیان، خمیری تهیه کرده و آن را دو بار در روز مصرف کند. این مخلوط در درمان آسم مفید است.
4. خواص زنیان برای دیابت
کافی است یک قاشق چای خوری دانه زنیان را با 4 قاشق چای خوری آب برگ گیاه بکرایی (Bael) مخلوط کرده و 2 تا 3 بار در روز مصرف کنید و از مزایای آن در مقابله با دیابت و پر ادراری ناشی از آن بهره مند شوید. به علاوه، در صورت ابتلا به دیابت میتوانید از خواص عرق زنیان هم بهره مند شده و با نوشیدن منظم آن به درمان بیماری خود کمک کنید.
5. خواص عرق زنیان برای مقابله با اعتیاد به الکل
مصرف روزانه 30 میلی لیتر عرق زنیان یا دمنوش آن در ترک اعتیاد به الکل موثر است. لازم است این کار را به مدت 50 روز ادامه دهید. برای دستیابی به این مقصود، بهتر است عرق یا دمنوش مذکور را شب هنگام و پیش از خواب مصرف کنید. به طور معمول، افرادی که بیش از اندازه الکل مصرف میکنند دچار معده درد میشوند. در این صورت، کافی است یک قاشق غذاخوری تخم زنیان را با آب گرم ترکیب کرده و دو بار در روز نوش جان کنید.
6. خواص عرق زنیان برای مقابله با وبا و سایر بیماریهای عفونی
از جمله فواید عرق زنیان این است که میتواند با انواع عفونتهای باکتریایی و انگلها مقابله کند. از این رو، مصرف این ماده میتواند در کاهش علائم و نشانههای وبا نیز موثر باشد.
7. خواص عرق زنیان برای رفع سنگ کلیه
برای رفع سنگ کلیه، کافی است به طور منظم از عرق این گیاه استفاده کنید. علاوه بر این، میتوانید دانههای زنیان را با عسل و سرکه مخلوط کرده و به مدت 10 روز مصرف کنید. این ترکیب به حل شدن سنگ کلیه و دفع آن از طریق ادرار کمک خواهد کرد.
8. خواص عرق زنیان برای لاغری
از جمله فواید عرق زنیان میتوان به توانایی آن در افزایش حرکات روده اشاره کرد. این امر از ویژگیهای بارز داروهای مسهل به شمار رفته و در کاهش وزن و لاغری تأثیرگذار است.
9. خواص عرق زنیان برای کاهش نفخ
از دیگر فواید عرق زنیان این است که میتواند به کاهش نفخ معده کمک کرده و در رفع سوء هاضمه موثر باشد.
10. خواص عرق زنیان در کاهش اسید معده
مصرف مرتب عرق زنیان در کاهش اسید معده موثر است. به علاوه، میتوانید دانههای زنیان را با آب ولرم و اندکی نمک ترکیب کرده و به مدت 10 تا 15 روز، به صورت ناشتا یا بعد از غذا نوش جان کنید.
کاربرد زنیان در آشپزی
زنیان را میتوان در بسیاری از دستورهای غذایی سرتاسر جهان مورد استفاده قرار داد. این گیاه به واسطه عطر و طعم بی نظیر خود، چاشنی منحصر به فردی است که در انواع شیرینی جات، ترشی جات، میان وعده ها و غذاها کاربرد دارد. در اغلب موارد، به منظور حفظ رایحه و مزه خوب این گیاه، آن را در مرحله نهایی به مواد غذایی اضافه میکنند. عطر و طعم خاص زنیان ناشی از وجود تیمول در این گیاه است. تیمول یک ترکیب شیمیایی فنولی است که از خواص ضد باکتریایی برخوردار است.
زنیان یک ادویه جادویی
زنیان، علاوه بر دارا بودن طعم و عطری بی نظیر از خواص دارویی بسیار زیادی نیز برخوردار است. کافی است مقدار اندکی از این ادویه را به غذاهای خود اضافه کنید تا از رایحه و مزه غنی و قوی آن بهره مند شوید. از مهمترین خواص زنیان این است که به روند هضم غذا کمک می کند. از این رو، میتوان آن را برای کودکان هم مفید دانست.
دمنوش زنیان
دمنوش زنیان از رایحه ای قوی و فراموش نشدنی برخوردار است. کمک به درمان سرماخوردگی از موثرترین خواص زنیان به شمار میرود. بنابراین، توصیه میکنیم که در فصول بارانی و زمستان از این دمنوش استفاده کنید. برای تهیه دمنوش زنیان، کافی است مقدار کمی دانه زنیان را در یک فنجان چای سیاه یا چای سبز دم کشیده ریخته و در صورت تمایل با عسل، شکر یا شیر مخلوط کنید. افزودن اندکی زنجبیل یا هل هم میتواند مزایای دارویی این دمنوش را دو چندان کند.
ارزش غذایی زنیان
زنیان حاوی مقادیر قابل توجهی مواد مغذی و معدنی نظیر، چربی، پروتئین، فیبر، قند و غیره است. هر 100 گرم دانه زنیان حاوی مواد زیر است:
- کالری: 305
- چربی: 25 گرم
- چربی اشباع شده: 5 گرم
- چربی اشباع نشده: 15 گرم
- سدیم: 10 گرم
- کربوهیدرات: 43 گرم
- فیبر: 39 گرم
- پروتئین: 16 گرم
خواص زنیان و تأثیر آن در بهبود روند هضم موجب میشود که اغلب افراد تمایل داشته باشند آن را به همراه غذا یا پس از آن مصرف کنند.
روش طبخ نان زنیان به روش هندی
با توجه به علوم باستانی و کهن هندی، مصرف نان زنیان برای تقویت سلامت عمومی بدن بسیار مفید است. این نان را میتوان با پنیر یا انواع خوراکها مورد استفاده قرار داد.
مواد لازم:
- آرد سبوس دار: 3 پیمانه
- دانه خرد شده زنیان: 3 قاشق غذاخوری
- پودر زردچوبه: یک دوم قاشق چای خوری
- پودر فلفل قرمز: یک دوم قاشق چای خوری
- آب گرم: به میزان لازم
روش تهیه:
برای تهیه این نان، کافی است آرد گندم را در ظرفی ریخته و دانه زنیان، پودر زردچوبه و پودر فلفل قرمز را هم به آن بیافزائید. سپس، آب گرم را به تدریج اضافه کرده و خوب ورز دهید تا خمیری یک دست حاصل شود. میزان آب باید به اندازه ای باشد که خمیر، شل و وارفته نشده و در عین حال، از چسبندگی لازم برخوردار باشد. حدود 15 تا 20 دقیقه صبر کنید تا خمیر به دست آمده اندکی استراحت کند. پس از آن میتوانید خمیر خود را به بخشهای کوچک تقسیم کرده با کمک وردنه صاف کنید و در ماهیتابه قرار دهید. هر دو سوی نان خود را به خوبی حرارت دهید.
خواص زنیان
از عمده ترین خواص زنیان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش اسید معده
- افزایش حرکات روده
- تقویت عملکرد معده و دستگاه گوارش
- کمک به بهبود درد معده
- برطرف کردن نفخ
- کمک به درمان سوء هاضمه
- خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی
- ضد عفونی کننده
- کمک به درمان سرفه
- کمک به درمان آسم
- کمک به بهبود مشکلات تنفسی
- درمان سرماخوردگی
برای برطرف شدن درد معده و مشکلات گوارشی، کافی است به مدت یک هفته، هر روز یک قاشق غذاخوری دانه زنیان را به همراه مقداری آب مصرف کرده و نتایج را مشاهده کنید
مطلب مرتبط خواص انواع عرقیات گیاهی